preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje pri Odgojnom domu Ivanec

Login
Trailica
 

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr e Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani dogaaji

 

Korisni linkovi
Korisne stranice
Oglasna ploa
Forum
Arhiva dokumenata
 

 

 

Broja posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2016.

Ukupno: 50479
Povijest

U lipnju 1925. godine odlukom Ministarstva pravde Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a zbog ''sve veeg porasta moralno posrnule mladei'', osnovan je uz ve dva postojea Doma u Glini i Slavonskoj Poegi i Dom ''Pahinsko'' u Ivancu, koji je trebao skrbiti o maloljetnim osobama s cijelog podruja Kraljevine. U Pahinsko su upuivani djeaci sa sela u dobi od 14. do 16. godine koji su se nakon završenog tretmana ponovo vraali na selo.

     Spomenutom odlukom odreeno je da se novi dom smjesti u zgrade koje su bile vlasništvo Kaznionice Lepoglava, a dotad su sluile kao ivaneka puka škola.Tako su nekadašnji posjed i kurija Faller postali Dravno uzgajalište Pahinsko. Po otvorenju ustanove iz zavoda u Slavonskoj Poegi stiglo je 16 djeaka, iz zavoda u Glini 5, a do kraja 1925. godine primljeno je ukupno 35-ero djece.

    Od osoblja, uz upravitelja, bilo je još etvero slubenika i to: uitelj, nadziratelj djece, vjerouitelj i lijenik.Tijekom godina poveao se broj korisnika i slubenika, a u nekim razdobljima i smanjivao, no nikad u toj mjeri da bi ugrozio opstanak ustanove.

    Naziv ustanove mijenjao se više puta. Osnovana je kao Dravno uzgajalište, zatim se ime mijenja u Zavod za vaspitanje djece, potom u Zavod za odgoj djece, pa u Odgojni zavod za mušku mlade, Odgojni dom za mušku omladinu, a današnji naziv Odgojni dom Ivanec dobio je 1996. godine.

    Od samog poetka osobita pozornost pridavala se obrazovanju djece u skladu s mogunostima i obrazovnim potrebama. Do 1946. djelovala je samo etverogodišnja redovita puka škola, a tada je poela raditi tzv. struna produena škola u kojoj je bilo mogue osposobljavanje u stolarskoj, krojakoj, postolarskoj i drvotokarskoj struci. Za potrebe praktinog rada ureene su i opremljene razliite radionice. Iste je godine poela raditi i radionica djejih igraaka. Nakon dvije godine otvorena je strojobravarija. Kasnije su programi mijenjani i osuvremenjivani. Uvedena su još zanimanja: kovinotokar, limar, vodoinstalater, bravar, strojobravar, knjigovea, slovoslogar, grafiki strojar i u najnovije doba: monter strojeva i konstrukcija te parketar.

                                               

    Pozornost se posveivala i raznim aktivnostima kreativnog ispunjavanja slobodnog vremena pri emu treba spomenuti tamburaše, limenu glazbu, izviae, planinare; dramsku i likovnu grupu; pelarsku, ribolovnu, streljaku i fotosekciju te mnogobrojne sportske sekcije. Sve vanije obljetnice i blagdani bili su popraeni prigodnim programom.

 

    Maloljetnici se ukljuuju i u organizirane aktivnosti u Ivancu, što je vrlo vano za njihovu resocijalizaciju. Mnogo je i uspješnih nastupa bilo na sportskim manifestacijama u Hrvatskoj i Sloveniji. S trkakih i maratonskih natjecanja naši su se sportaši vraali s mnogobrojnim priznanjima. Tu svakako treba spomenuti planinare i njihove mnogobrojne planinarske pohode i osvojene vrhove te izviae koji su bili nositelji te aktivnosti na ivanekom podruju.

    Tijekom godina Dom se mijenjao, izmjenjivale su se genarcije korisnika, dolazili su novi djelatnici, nastojao se zadrati kontinuitet odgojno-obrazovnog rada i poboljšati uvjete boravka.

     Za trajanja Domovinskog rata, Odgojni dom je skrbio o prognanicima i izbjeglicama iz Baranje te iz Bosne i Hercegovine.

   

 

preskoči na navigaciju