2021-02-25 08:00:19

Dan ružičastih majica

Sabor je 2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima koji će se održavati svake zadnje srijede u veljači.

Dan ružičastih majica,  program je prevencije vršnjačkog nasilja. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Svjesni smo kako je nasilje prisutno svugdje i u raznim oblicima, zbog toga smo ovaj dan obilježili radionicama u kojima se govorilo o oblicima nasilja i kako na njega reagirati. Gledajući film "Čudo" učenicima samo htjeli pokazati kako i mali znak ljubaznosti može promjeniti nečiji dan, a možda i život. U našoj školi učimo djecu prihvačati različitosti, a ne im se izrugivati jer zlostavljanje bilo kojeg oblika može ostaviti trajne posljedice.

Po završetku našeg školskog dana izabrali smo ljubaznost jer uvijek je pravi tren da budemo ljubazni, a ne nasilni.  


Centar za odgoj i obrazovanje pri Odgojnom domu Ivanec